1 jaar later…

maart 13, 2021

12/3/2020

Aankondiging sluiting horeca is een feit.

Lies barst in tranen uit. Ongeloof. Wat komt hier op ons af? Een zeer vreemd gevoel bekruipt ons. Dit hadden we niet zien aankomen. Wat nu? We zitten met een volle frigo en een volgeboekt restaurant… dit kan toch niet?

Daags nadien in overleg met het team beslissen we dat we elk mogelijk register opentrekken. Op 2 dagen tijd zetten we een overtuigend takeaway concept op poten en beslissen we 7 op 7 open te zijn voor afhaal en levering. Alles van inkomsten dat we kunnen genereren zullen we trachten binnen te halen.

14/3/2020

Takeaway is up en running

(ARTIKEL HLN: https://www.hln.be/wetteren/in-welke-horecazaken-kan-je-eten-bestellen-of-afhalen-tijdens-de-coronacrisis-we-zetten-er-een-aantal-op-een-rijtje~a10e5546/)

Vrij snel beslissen we renovatiewerken uit te voeren in het restaurant, waar anders een sluiting van 4 à 5 weken voor nodig zou zijn en een serieus inkomstenverlies betekent.

7/4/2020

Na een enthousiaste motivatiebrief van Lies worden we geselecteerd door Get Driven als 1 van de 10 Vlaamse restaurants om ondersteuning te krijgen voor aan huis bezorging. We krijgen 4 weken lang een MINI met chauffeur ter beschikking.

(Artikel HLN 11/4/2020 (https://www.hln.be/wetteren/lesco-levert-voortaan-ook-aan-huis-met-mini-en-privechauffeur-ook-nieuwe-klanten-door-corona~a00386f9/)

9/4/2020

VrtNWS merkt onze aanpak op en vraagt om een zelfgedraaide reportage te maken. Deze vlog toont onze aanpak en vooral hoe we er alles aan doen om heel ons team aan het werk te houden. Deze wordt +-200 000 bekeken. 

(https://www.facebook.com/vrtnws/posts/10159591714859622)

12/4/2020

Het Paasweekend is top. De bestellingen lopen vlot binnen. De nieuwsbrief naar ons trouw klantenbestand en onze social mediakanalen zijn in dit takeaway verhaal goud waard. Slachtoffer van ons eigen succes, weten we dat we onze telefonische bestellingen moeten gedigitaliseerd krijgen. De foutenmarge is te groot. Een week later zijn we up and running met een digitaal bestelplatform via Resengo (de leverancier van ons reservatiesysteem). Zalig, receptioniste Lies content, de boekhouding content. 

22/4/2020

Artikel Lazy Monday  (https://lazymonday.be/corona-surival-tips-van-lesco/)

We delen onze aanpak met de collega’s in dit vaktijdschrift.

10/5/2020

Moederdag is een succes. 1200 bestelde items op 1 dag. De structuur is merkelijk beter dan in het Paasweekend.

25/5/2020

We lanceren een enquête via ons klantenbestand en de socialemediakanalen. ‘HOE willen onze klanten terug op restaurant gaan?’ is de belangrijkste vraag. We peilen naar de bereidwilligheid van onze klanten om veilig terug open te gaan.

De respons is groot. Bijna 1000 mensen vullen de vragenlijst in, met een responsrate van 15%. We zijn vakorganisatie Horeca Vlaanderen en de UGent te snel af, die pas dagen later met zeer vergelijkbare vragen hun enquete online zetten.

Bij de vraag “In welk concept komt u het liefst terug?” antwoordde:

5%  ‘takeawayconcept’ / 40% ‘pre-corona concept’ / 55% ‘beide zou leuk zijn’

Snel is duidelijk dat deze laatste niet te combineren valt met de volgeboekte zomer in het restaurant. Het takeaway concept belandt dus even in de kast…

28/5/2020

Over onze enquête en de heropening:

Artikel HLN (https://www.hln.be/wetteren/horeca-smacht-naar-heropening-meer-dan-90-procent-van-de-klanten-wil-meehelpen-aan-een-veilige-avond-uit~ad9daf31/)

Artikel VRT online (https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/05/28/restaurant-doet-enquete-bij-klanten-voor-heropening/)

Reportage TV-OOST (https://www.tvoost.be/nieuws/coronavirus-restaurantuitbater-uit-wetteren-zoekt-uit-hoe-klanten-zelf-de-heropening-zien-99103)

RADIO 1 Dubbelnterview met Lies en Wim Ballieu (https://radio1.be/programma/de-wereld-vandaag/radioitem/wim-ballieu-ballsglory-zeg-ons-nu-zo-snel-mogelijk-hoe-we-kunnen-openen/20036)

RADIO 2 Interview met Steven.

3/6/2020

Regering versoepelt.  De Horeca mag terug open vanaf 8/6/2020. Reservaties stromen binnen. Voelt goed, doch dubbel. Hoe zal alles verlopen? Welke maatregelen zullen we moeten nemen? Wat met dat mondmasker? 1,5 meter afstand tussen de tafels, is dat wel rendabel?

8/6/2020

We openen het restaurant met een volledig gerestaureerd historisch visgraat parket en strikt te volgen coronamaatregelen:

– Steven heeft contactloze kranen geïnstalleerd in de toiletten.

– We maken een gearomatiseerd ontsmettingsmiddel met citroenmelisse, die tevens muggenwerend werkt.

– We zijn strenger dan verplicht. Dit tot ergernis van sommigen, maar de meeste mensen appreciëren onze efforts.

– Uitbreiding terras. We kopen een 2e-hands houten vloer bij een lokale handelaar in evenement- en feestvloeren.

– Tafels min 2m van elkaar zowel binnen als buiten ( 1,5m was de richtlijn)

– Verplicht temperatuur meten bij aankomst en handen ontsmetten.

– Toezicht op mondmaskerplicht bij het verlaten van de tafel.

– Wegwerphandschoenen verplicht voor wie de wijnkaart wil bekijken.

In verschillende papers staat dat het gevoel van veiligheid zou primeren bij een heropening. We zetten hier dus volop op in.

8/8/2020

De heer en BV Sven Ornelis brengt een bezoek aan ons restaurant en blogt een dag later over hoe abnormaal strikt we zijn qua veiligheid. Dat hij een gezellige en lekkere namiddag beleefde op ons zonnig terras was van ondergeschikt belang blijkbaar.

(https://wouldbechef.be/nieuws/koortsthermometer-op-restaurant-mag-dat-eigenlijk-wel/)

Nav van de jengelende blogpost contacteert Het Nieuwsblad ons. Zij steunen onze aanpak en maken een artikel:

“Is dit het veiligste restaurant van het land?” (https://www.facebook.com/HostellerieLEsco/photos/a.355903814495479/3197566906995808/)

30/9/2020

We vallen in verbazing bij de afsluiting van ons kwartaal. We hebben een serieuze omzetstijging tov 2019. Al het bovenstaande zal er voor iets tussen zitten zeker? We zijn fier. #vuistje #teamspirit #justdoit

16/10/2020

Lockdown 2 is een feit. Eerlijk gezegd, niet zien aankomen. De coronacijfers waren al weken terug aan het stijgen en de regering versoepelde. Even een serieuze dip gehad.

18/10/2020

Takeaway wordt terug opgestart maar op een andere manier. We werken met het team aan minder foutenmarge en willen het culinaire niveau van de takeaway optrekken. Het moet meer aansluiten op wat we normaal doen in het restaurant. Dit wel nog steeds met in het achterhoofd dat het simpel en haalbaar moet blijven voor onze klanten!

Ons concept slaat aan, maar niet zoals bij de 1e lockdown. Er zijn oa. meer takeaway-spelers actief dan in de 1ste lockdown. Ook is de 2e lockdown een andere lockdown. De mensen zijn het beu ( tijdens de ‘lentelockdown’ mocht je nog in grotere bubbels samenkomen, en ook het aperitieven begon vrij vroeg in de namiddag 😉 ) We merken een terugval op de bestellingen op weekdagen maar de weekends draaien nog steeds goed.

De kalmte van de weekdagen zet Steven ertoe aan om de inkomhal een renovatiebeurt te geven en verder na te denken…

12/11/2020

Wij aanvaarden de consumptiecheques. Door de administratieve rompeslomp die daarbij komt kijken, worden deze in weinig zaken aanvaard. Dit genereert extra inkomsten.

19/11/2020

De verveling slaat toe. De gang was gerestaureerd, de 2 parketvloeren aangepakt, de kelder meermaals op orde gezet, …

We moesten iets ondernemen om de kalme weekdagen te vullen. Brainstorm met het hele team. Het winkelconcept wint het van een paar andere ideeën. We informeren ons bij enkele klanten en vrienden die actief zijn in dit segment en leren de eerste knepen van het winkeliersvak.

3/12/2020

Opening van de winkel in het restaurant.

Artikel Het Nieuwsblad (https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20201209_94777610)

Artikel HLN   (https://www.hln.be/wetteren/steven-en-lies-bieden-nu-ook-bereide-gerechten-aan-in-gloednieuwe-winkel-van-hun-gastronomisch-restaurant-lesco-ik-wou-mijn-personeel-niet-technisch-werkloos-zetten~a2d6c40b/)

9/12/2020

Er wordt interesse getoond in ons winkelconcept en deze kan op 10 dagen gecopy-paste worden. Steven denkt aan Mechelen, waar het allemaal begon. Ook zijn roots liggen daar.

18/12/2020

Afspraak bezichtiging pand in Mechelen na het tegenkomen van een oude bekende.  Boenk erop qua ligging en oppervlakte. Dezelfde avond na overleg met het team “We doen Het!”

24- 25- 31/12 / 2020

Massaal veel bestellingen voor de eindejaarscatering in Wetteren. Even paar nachtjes doordoen om alles klaar te krijgen met praktisch nihil aan foutenmarge.

6/1/2021

Sollicitatiegesprek Jan Vanderhasselt functie Manager Mechelen (aangenomen) 1/2/21

Sollicitatiegesprek Pieter Demulder functie kok productie winkels (aangenomen) 7/1/21

7/1/2021

Start van de verbouwing in Mechelen. Steven doet alles zelf om de kosten te drukken. 

27/1/2021

Opening Depo LESCO Mechelen. 3 dagen eerder dan gepland.

Artikel gva (https://www.gva.be/cnt/dmf20210203_97243677)

Artikel HLN online (https://www.hln.be/mechelen/topchef-opent-traiteurszaak-depo-lesco-in-pilchard-alles-komt-hier-samen~aaac37ec/)

Conclusie:

1 jaar later hebben we nog steeds al onze mensen (en 2 extra!) aan boord. Ze zijn gegroeid, wij zijn gegroeid. Als team, als bedrijf. We zijn een grootse ervaring rijker. Dit pakken ze ons niet meer af. We hebben geknokt, we hebben afgezien, we hebben genoten. We hebben geleerd, veel geleerd… en vooral…

“Never Waste a Good Crisis”